Kurumlarda, lider, yönetici ya da çalışanlara yönelik olarak uygulanan, kişilerin, kurumun büyük resmi, değerleri ve gerekli yetkinlikleriyle uyumlanması, sahip olduğu potansiyeli daha da verimli hale getirerek iş yapma biçimlerini ve hedeflerini sonuçlara yansıtabilmesi için tüm kaynaklarını harekete geçirip kendi farkındalığını arttırmasını destekleyen yaklaşımdır. Kişilerinin performans ve yetkinliklerini desteklemek üzere uygulanabildiği gibi kurum içindeki iletişim, süreç yönetimi veya verimli bir takım üyesi olma gibi pek çok alanda, daha bütünsel ve uyumlu bir potansiyelin harekete geçmesini sağlar.
Kurumun ve kişinin en önemli kazanımları; her şeyden önce yapılan işe ve iş yapma biçimine olan farkındalık, yönetsel becerilerde ya da diğer yetkinliklerde gelişim, yaratıcılık ve odaklanma potansiyelinin ve iç motivasyonun gelişmesi, aynı zamanda daha bütünsel ve sistematik bir bakış açısı kazanarak bunun iş sonuçlarına yansımasıdır.
Bir kurumun koçluğa olan yatırımı aslında o kişiden alabileceği performansın artması nedeniyle, nihayetinde kuruma dönüş sağlayacaktır ve önemlidir.
Neden kurumsal koçluk almalıyım?
- Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt, hayatında aldığı en iyi tavsiyenin “koçluk almak” olduğunu söyler.
- Bill Gates’e göre, herkesin mutlaka bir koçu olmalıdır.
- Önemli yatırımcılardan Fred Wilson ise, özellikle ilk kez yönetici koltuğuna oturanların koçluk desteği almasına yönelik prosedürler geliştiren firmalara yatırım yaptığını söylüyor.
Dünya Ekonomik Forumu 2023 yılı çalışanlar için en önemli beceriler raporunda
ilk 10 madde hem Profesyonel Koçların sahip olduğu en önemli becerilerini barındırıyor hem de koçluk hizmeti almak, bu ilk 10 yetkinliğe sahip olma ve bu yetkinlikleri geliştirme bağlamında destek oluyor. Ayrıca Koçluk kişilerin özgüven, bağ kurma, uyum, iş birliği, ekip ve takım olma gibi alanlarda gözle görülür dönüşümler yaşamalarını sağlıyor. Bu 10 yetkinlik:
- Analitik Düşünce
• Yaratıcı Düşünce
• Dayanıklılık, Esneklik ve Çeviklik
• Motivasyon ve Öz Farkındalık
• Merak ve Hayat Boyu Öğrenme
• Teknoloji Okuryazarlığı
• Güvenilirlik ve Detaylara Dikkat
• Empati ve Aktif Dinleme
• Liderlik ve Sosyal Etki
• Kalite Kontrol
Yine Dünya Ekonomik Forumunda yayınlanan, iş dünyasında ve sosyal hayatta var olabilmek için gereken, 2025’de en çok aranacak 10 yetkinliğe dair,
Koçluk hizmeti almak, bu 10 yetkinlikten aşağıda yazan 7 yetkinliğe sahip olma ve bu yetkinlikleri geliştirme bağlamında destek oluyor. Koçluğun desteklediği bu 7 yetkinlik:
. Kritik sorunları düşünebilme ve analiz edebilme.
. Dayanıklı, stres toleransı yüksek ve esnek olabilme
. Karmaşık problem çözebilme
. Liderlik, sosyal etki yaratabilme
. İrdeleme, problem çözme ve fikir üretme becerisi
. Analitik düşünme ve inovasyon becerisi
. Aktif öğrenebilme ve sürekli öğrenme stratejisi geliştirebilme
Siz de gerek bir birey olarak, gerek iş hayatında bir profesyonel olarak, gerek bir işletme veya kurum olarak, kendiniz için, yöneticileriniz veya çalışanlarınız için Koçluk desteği alarak geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.
MetrixGlobal tarafından Fortune 500’e girmiş bir telekomünikasyon şirketi üzerinde yapılan bir çalışma, yöneticilere yapılan koçluğun %529 ROI getirdiğini göstermiş.
Metropolitan Hayat Sigortası şirketinin belirlediğine göre, yoğun bir koçluk programına katılmış satışçıların üretkenliği, ortalama %35 oranında artış kaydetmiş.
Manchester Inc. tarafından 2001’de yapılan bir araştırmada, koçluk programlarına yapılan yatırımın geri dönüşünün, yapılan ilk harcamanın 5,7 katı olarak gerçekleştiği saptanmış, aynı araştırmaya göre, Koçluk hizmeti alan yöneticilerde şöyle olumlu gelişmeler görülmüş:
Yöneticilerin;
- %77’sinde astlarıyla olan ilişkilerde iyileşme
- %71’inde üstleri ile ilişkilerde iyileşme
- %61’inde iş tatmininde artış
- %67’sinde takım- ekip çalışması verimliliğinde artış
- %63’ünde diğer yöneticilerle ilişkilerde iyileşme
- %61’inde işten duyulan tatmindeki artış
- %52’sinde kurum içi çatışmalarda azalma
- %44’ünde kuruma sadakatte artış
- %37’sinde müşterilerle ilişkilerde iyileşme
Amerikan Yönetim Derneği (AMA) tarafından “Başarılı Koçluk Uygulamaları Üzerine Global Çalışma”ya göre Kurumsal Koçluğun Kullanım Alanları şu şekilde belirlenmiş:
- Bireysel performans ve verimliliği artırmak %79
- Liderliği geliştirme ve başarıyı planlamaya yönelik %63
- Bireysel olarak çalışanın yeteneğini artırmaya yönelik %60
- Organizasyonun performansını artırmaya yönelik %56
- Çalışma ortamında belirli bir probleme yönelik %44
- Çalışanın işe katılımını artırmaya yönelik %41
- Müşteriye elde tutma oranını arttırmaya yönelik %38
- Yöneticisine koçluk aldırarak çalışanların performansını artırmaya yönelik %26
Fortune Dergisinin yıllık değerlendirmelerinde ilk 1000’de yer alan şirketlerde, 100’den fazla üst düzey yöneticinin katılımı ile gerçekleşen bir araştırmada, 6 ay ile 1 yıl boyunca koçluk hizmeti alan firmaların sağladığı faydaları, üst düzey yöneticiler şöyle belirtmiş:
- Verimlilik %53
- Organizasyonel güç %48
- Koçluk almış kişilerin şirket içinde tutulabilmesi %32
- Maliyetlerin düşürülmesi %23
- Karlılık %22
Kurumsal koçluk hangi ihtiyaçları karşılayarak fayda sağlıyor?
- Kişisel Gelişim
- Özgüven
- İletişim Becerileri
- Kariyer Planlama
- Zaman Yönetimi
- Yöneticilik Becerileri
- Hızlı ve Doğru Karar Alabilme
- Geri Bildirim Alma ve Verme
- Liderlik
- Verimlilik
- Dayanıklılık ve Esneklik
- Analiz ve Gözlemleme
- Astlar ile etkili iletişim
- Üstler ile etkili iletişim
- Diğer yöneticilerle etkili iletişim
- Ekip, takım, grup çalışmalarında uyum
- İş tatmini ve aidiyet
- Söylenme, şikayet ve bahane kültürünü sonlandırmak
- Çözüm odaklı bakış açısı ve krizi fırsata çevirme
- Müşteri ilişkilerinde gözle görülür iyileşme
Başarı garantili kafa yapısına nasıl ulaşılır?
Bu faydaların yanı sıra koçluk hizmetinin, klasik eğitimlere, programlara ve diğer yöntemlere göre de çeşitli avantajları vardır. En önemlisi de kişinin üzerinde kalıcı bir değişim sağlaması. Case Western Reserve Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, koçluğun etkisi 7 sene sürmektedir. Düzenli olarak Koçluk alınması yani Koçluk kültürünün kişinin hayatının veya kültürünün bir parçası olması bu etkiyi besleyerek arttırmaktadır.
Tekrar döngüsü. Bu döngü içinde bulunduğunuz sürece sürekli bir gelişim, güncellenme ve iyileşme vardır. Çünkü Koçluk alarak bir gündem belirleyip onun üzerine derin düşünüp güçlü sorguluyorsunuz —> Koçluk seansında farkındalıklar elde ederek eylem adımları belirliyorsunuz—> Koçluk seansı sonrası harekete geçiyorsunuz ve ilerliyorsunuz —> Bir sonraki seansta önceki seansa dair o seanstaki gündeminizin başka bir kısmına odaklanıyorsunuz yada tamamen başka bir gündemle geliyorsunuz —> ve nihayetinde güncellenmiş oluyorsunuz. Buna tekrar döngüsü deniliyor ama aslında bu döngü lineer bir şey değildir. Spiral bir yapıya sahiptir. Yani, siz Koçluklardan sonra o Koçluklara getirdiğiniz gündemlerle ilgili günlük hayatınızda her tekrara güncellenmiş halinizle girdiğiniz için sürekli bir gelişim var.
Yukarıda açıklanan tekrar döngüsünün nasıl bir süreç olduğunu açıklarsak; Örneğin Koçluk seansındaki gündeminiz iş hayatımda kendimi özgür ve kendimden emin bir şekilde ifade etmek istiyorum olsun. Koçluk seansında bu konu üzerine derin düşünüyorsunuz, güçlü sorguluyorsunuz, farkındalıklar elde ediyorsunuz ve eylem adımları belirliyorsunuz. Kararlılıkla nasıl yolda kalacağınızın kriterlerini koyuyorsunuz. Varsayalım ki eylem adımlarınız şunlar olsun. 1) Bundan sonra gerekli gördüğüm durumlarda hayır diyeceğim 2)Bir yanlış gördüğümde çekinerek susmak yerine uygun üslup ile durumu izah edeceğim 3) Bir hata yaptığımda bunu açık yüreklilikle, dürüstçe, cesurca, kabullenerek yöneticilerimle paylaşacağım. 4) İş dünyasında etkili iletişim kitabını bu hafta okuyup bitireceğim. Bu 4 eylem adımına yarından itibaren başlıyorum ve 8 günde tamamlıyorum. Beni kararlılıkla yolda tutacak olan şeyler şunlar, şunlar, şunlar …
Her Koçluk seansında kişi geldiği gündemlerle ilgili bu şekilde süreçler deneyimler. Seanslardan sonra bu deneyimlerini günlük hayatına yansıratak gelişerek ilerlemeye başlar ve devam eder.
Yalnız bu tekrar döngüsünün içinde önemli bir aşama var – Hata yapma aşaması. Hatalarımız sayesinde geribildirim alıyoruz. Hata yoksa —> geribildirim yok —> gelişim yok. O yüzden hata yapmaktan korkmayın. Mükemmeliyetçi hiç davranmayın.
Ne kadar çok hata, o kadar çok geri bildirim, o kadar da hızlı gelişim.
Bu tekrar döngüsü beş aşamalı bir döngüdür:
- Seans almak (Bir gündem ile seansa katılmak)
- Pratik yapma. Harekete geçmek (Seansta belirlediği eylem adımlarını günlük hayatta uygulamaya başlamak)
- Hata yapma (Deneyimlemek, denemek, yapmak, eylem adımlarının bir kısmını yapmak, eylem adımlarını belirlediği zamandan daha uzun sürede tamamlamak)
- Kendini gözlemleyerek farkındalıklarını ve takıldığı noktaları not almak.
- Güncellenmiş haliyle tekrar bu döngüye girme (Kararlılık, İrade, İstikrar) Yeni Koçluk seansı (Önceki seansın gündeminin farklı bir kısmı veya yeni bir gündem)
Koçluk alanın sorumlulukları nelerdir?
Dünya üzerinde kimden ve nerden Koçluk alırsanız alın. Günlük hayatınıza döndüğünüzde Koçluk seansı esnasında keşfettiklerinizi, farkındalıklarınızı, belirlediğiniz eylem adımlarını, kendinden emin, programlı ve istikrarlı şekilde eyleme dönüştürmediğiniz sürece, uygulamadığınız, denemediğiniz sürece hiçbir Koç ve Koçluk size istediğinizi sonucu yaratmanızda eşlik etmeyecektir.
Çünkü, keşfettiklerinizi, farkındalıklarınızı, eylem adımlarınızı uygulamak, harekete geçmek, ilerlemek, çalışmak, denemek, çaba tamamen %100 sizin sorumluluğunuzdur. Koçluk, sizin yolunuza ışık tutan, kendi sonsuz potansiyelinizi keşfetmenizi sağlayan, kendinizi tanımanızı ve fark etmenizi sağlayan destekleyici bir meslektir, yöntemdir, disiplindir. İşin can alıcı noktası Koçluk alan kişinin iradesi, kararlılığı, azmi ve çabasıdır. Koçluk alanın sorumlulukları;
- Pratik, pratik, pratik.
- Eylem, Harekete geçmek, Aksiyon almak.
- İstemediğiniz şeylere değil, istediğiniz şeylere odaklanmak.
- Sürekli tekrar etmek, Denemek, yapmak, devam etmek, ilerlemek.
- Belirlediği eylem adımlarını, belirlediği süre içinde gerçekleştirmek.
- İstekli olmak, Adanmışlık, Azim, İstikrar, İrade, Kararlılık, Disiplin
- Kendine güven, Kendine inan, Umutlu ol, Olumlu düşün, Düşüncelerine dikkat et.
- Sürekli kendini takip ve analiz etmek. Takıldığı noktaları not alıp Koçluk seanslarına gündem olarak getirmek, üzerine derin düşünmek, sorgulamak, yeni farkındalıklara ulaşıp yeni eylem adımları belirlemek.
- Mutlaka yazarak çalışmak (Klavye ile telefona, bilgisayara değil ! kağıt kalem veya tablet kalem)
- Kitap, Makale, Dergi okumak. Podcast ve sesli kitap dinlemek.
- Araştırma, Analiz, Gözlem yapmak.
Kurumsal koçluk süreci nasıl işler?
1.Açılış görüşmesi (İK, Koçluk alan, Yönetici, Müdür birlikte)
2.Koçluk alan ile seansların başlaması
3.Süreç değerlendirmesi (Seansların %50 si tamamlandıktan sonra)
4.Koçluk alan ile kalan seansların tamamlanması
5.Kapanış görüşmesi (İK, Koçluk alan, Yönetici, Müdür birlikte)
6.Kapanış görüşmesi esnasında talep edildiğinde, Koçluk alanın Koçluk almaya devam etmesi sürecine veya Takım-Grup Koçlukları ve Eğitimlerle ileri seviye süreçlere geçiş.
Şimdi Koçluk desteği alın
YÖNETİCİ KOÇLUĞU
Yönetsel koçluk, bir anlamda üst düzey yöneticinin yönetsel yalnızlığına yol arkadaşlığı yapmaktır. Farklı düşünce ve fikirleri sesli düşünmesine alan açtığı ve odaklı düşünme sağladığı için yaratıcılık süreçlerini destekler. Kişinin bilinç dışı alanda bildiği ama o an farkında olamadığı pek çok şeyi fark edebilmesini sağlar.
Kurumsal koçluk süreci; koç, yönetici ve koçluk alacak kişinin bir araya gelerek bir ön çalışma yapması, koçluk çerçevesini belirlemesi ile başlar. Kurum kişiden beklentilerini, bu koçluk sürecinde ulaşmak istediği hedefleri ortaya koyarken, koçluk alacak kişinin de bunları kabul ve onayı gerekir. Bu çerçevede ölçüm kriterlerine yönelik kullanılacak yöntemler ve yaklaşımlar belirlenerek koçluğa başlanır. Bir kurumsal koçluk süreci 6 – 12 görüşme ile gerçekleşir. Koçluk uzun süreli veya sürekli de olabilir. Bu süreçte, çizilen çerçevede kişinin gelişimini destekleyecek pek çok yöntem ve yaklaşımla yürünmesi esastır.
Koçluk, diğer özel alanlarda olduğu gibi kurumsal dünyada da tamamen gizlilik içerdiğinden, koçluk görüşmeleri içeriğine ilişkin herhangi bir paylaşım söz konusu olmaz. Koç, süreçle ilgili geri bildirimleri paylaşır ve koçluk alan kişi kendi hedeflerinin değerlendirilmesiyle kendisi tarafından veya koçla birlikte hazırladığı raporları yönetimine sunar.
PERFORMANS KOÇLUĞU
Performans koçluğu, kişinin belirlenen hedeflere ulaşmada performansını artırmasına yönelik olarak özel tanımlanmış alanlar üzerine çalışıp gelişim sağlaması amacıyla gerçekleşir. Performans koçluğu kişileri zamanını daha iyi yönetmesi, hedeflere odaklı olabilmesi ve ilgili alanlarda gerekli performansı ortaya koyabilmesi adına yetkinliklerini (teknik ya da özel) daha güçlü bir şekilde ortaya koyabilmesi ve geliştirmesi alanlarında destekler.
TAKIM KOÇLUĞU HİZMETİ
Günümüzde kurumlar birçok projeyi takım çalışmalarıyla gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte organizasyonel yapılar insanların takımlar halinde çalışarak daha verimli ve sinerjik sonuçlar ortaya çıkarabildiğini desteklemektedir. Takım koçluğu; öncelikle bir takımın takım dinamiklerini sıradan bir takımdan “yüksek performanslı” bir takıma geliştirmesinde, takım ortak değerleri ve büyük resminin fark edilmesinde ve buradan hareketle takım içerisinde sinerji yaratacak ortak dilin oluşmasına yönelik oldukça destekleyici bir yaklaşımdır.
Bunun yanı sıra herhangi bir takımın özellikle yaratıcılık, proje geliştirme veya bir projeyi sürdürme aşamalarında dışarıdan bir takım koçu ile çalışması; takım üyelerinin maksimum faydayı ortaya koyarak ulaşılabilecek maksimum sinerjiyi yaratabileceği ve güçlü yaratıcılığın ortaya çıktığı bir süreci destekler.
Takım koçluğunda takım üyeleri, sadece işi üretmek konusunda değil, aynı zamanda ortaya çıkardıkları yüksek motivasyon, performans ve sonuçlar itibariyle de böyle bir sürecin onlarda oluşturduğu pozitif tatmini deneyimlerler.
Bir takımın yüksek performanslı çalışmaları hayata geçirme süreçlerinde, dış göz olan ve takımın bütün bunları ortaya koyabileceği alanı açan bir takım koçuyla çalışması, katma değeri yüksek bir verimi ortaya koyma ihtiyacında olan takımlar için çok destekleyicidir.
Kurumdaki takımların kurumla uyumlu bir biçimde, kurum büyük resmi, işin gerekleri, kendi değerleri ve kurum değerleri farkındalığıyla yüksek performanslı bir takıma dönüşebilmeleri için bir dizi süreçten geçmeleri gerekir;
- Takım fotoğrafı: Takımın içinde bulunduğu durumu ve takım aşamalarının neresinde olduğunu, gerçek bir takım olup olmadığını, takımı aşağıya çeken takım süreçlerin olup olmadığını, takımın işleyiş ve sonuçları etkileyen hangi güç dinamiklerin içinde olduğunu gösteren ve takımı gelecekte ulaşılmak istenilen sonuçlara giderken itici güç olabilecek güçlü yönlerin tespit edilmesini sağlayan bir çalıştaydır.
- Takım Değerlendirmesi: Takım fotoğrafının çekilmesinin ardından; Takımın çalışma biçimini, rol ve sorumluluklarını, takım üyelerinin kendilerini takıma ve sürece ne kadar ait hissettiklerini, takımdaki iletişim, şikayet ve suçlama gibi takımı yerine göre dağılmaya da götürebilecek yaklaşımların farkındalığını ve takım değerlendirmesi yapılmasını sağlar.
- Takım Koçlukları: “Yüksek performanslı bir takım” olma sürecini destekleyecek yaklaşımları ve takımın birlikte düşünüp, tasarlayıp, üretebilme ve o anda kendi dinamiklerini koruyarak ortaya sonuç çıkarabilme performansını harekete geçiren takım koçluklarını içerir.
Çalıştaylar, takım koçlukları, değerlendirmeler ve bazı konularda eğitimleri de içiren bir programdır. Büyük resimden değerlere, değerlerden rollerin tanımına, takım üyelerinin davranış boyutunda neyi nasıl yapacaklarına ve ortak takım dilinin oluşmasına kadar istenilen sonuçlara ulaşmayı destekleyen uzun soluklu bir süreci içerir.